Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radenci so še enkrat dihali z maratonom treh src

 

Najbolj srčen in najstarejši slovenski maraton je spet navdušil množice

MAraton treh srcŠe enkrat se je potrdilo, da radenski maraton treh src sodi med najbolj priljubljene športno rekreacijske dogodke ne le v Radencih in Pomurju temveč tudi v Sloveniji in sosednji Avstriji, saj v zadnjih letih prireditev poteka tudi na drugi strani reke Mure. Najstarejši in najbolj srčen (ne le zaradi treh srčkov, temveč tudi armade prostovoljcev in volonterjev op.p.) slovenski maraton je letos potekal devetintridesetič in kot pravi Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora 39. Maratona treh src, organizatorjem, velika večina med njimi je prostovoljcev, volje in idej za naprej ne manjka. Organizatorji velikokrat pravijo, da takoj, ko zaključijo z izvedbo nekega dogodka, že pogledujejo v prihodnost k prihodnji izvedbi in nič drugače ni v Radencih.

„Očitno je taka praksa pri vseh organizatorjih. Mogoče si res vzamemo en teden, da vse pospravimo, potem pa se dobimo, naredimo eno kvalitetno analizo, ko so glave še vroče in ideje še sveže, da pogledamo, kaj bi se dalo narediti bolje in kaj smo naredili dobro. Čez poletje si vzamemo premor, potem pa na polno," o poteku priprav v deželi treh srčkov pravi Gerlec. Vse povedano gotovo ne preseneča, saj ima maraton v Radencih že dolgo tradicijo, prvič je bil organiziran leta 1981, in po Gerlečevih besedah je to tudi najstarejši maraton v širši okolici. „Mislim, da so tudi bolj znani maratoni, kot sta praški in celo londonski, mlajši od radenskega," meni Gerlec, ki poudarja, da je radenski maraton „najbolj srčni maraton, edinstven tudi v tem, da tekači na 42 km razdalji štirikrat prečkajo državno mejo. Drugo leto, ko bo na vrsti jubilejni, 40. maraton, naj bi traso nekoliko spremenili, a tekači se bodo še vedno podali čez mejo.
„Vsi, ki sodelujemo v tem, smo izredno ponosni, tako tisti, ki smo vključeni zadnja leta, kot tisti, ki so zraven že od samih začetkov. Skoraj vsi so prostovoljci in vedno se radi odzovejo. Teh prostovoljcev je vsako leto skoraj 1000, prihajajo iz občin Radenci, Gornja Radgona in okoliških pomurskih občin," razlaga Gerlec. Eden takih, ki je v zgodbo radenskega maratona vpleten vse od začetka je Dani Mauko iz Radencev, ki je dolgo časa del organizacijskega odbora, vseh 39 let pa prireditev tudi fotografira in je že imel razstavo svojih fotografij, saj jih je naredil na tisoče, z zemlje in iz zraka. Zraven je tudi veliko drugih novinarjev in fotografov, ki so vpeti v maraton več desetletij, med njimi tudi Franci Klemenčič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni, ki je na različnih razdaljah pretekel kar 37 maratonov in je torej „manjkal" le na dveh, a glede na njegovo pripravljenost, kljub zrelim sedemdesetim, bo Franci gotovo odtekel še vsaj nekaj maratonov, vsaj na 5,5 kilometrov.
Radenski maraton je sicer kot nekakšen praznik za občino, ki ima dobrih 5000 prebivalcev, saj se na dan maratona tu zbere med 15.000 in 20.000 ljudi, med njimi je bilo letos skoraj 8000 aktivnih udeležencev, od tega 3100 tekačev, 1250 otrok in dva tisoč pohodnikov na poti treh src, bilo je tudi kar nekaj udeležencev nordijske hoje, humanitarnega teka s štirinožnimi prijatelji ipd. Že v petek zvečer, na predvečer maratona, je v okviru uradnega odprtja maratona potekala tudi „testeninka", na kateri so udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili jed s testeninami. Skuhali so okoli 600 porcij testenin, na startu-cilju ter ob progi so ponudili več kot tono banan in pomaranč ter med 20 in 30 tisoč litrov pijače, tako da se med dogodkom veliko popije in poje. Letošnja novost je bila tek s psi na kilometrski razdalji, ki je po besedah organizatorjev presegla pričakovanja. Računali so, da če bo okoli 20 psov, da bo to lepa številka, a se je prijavilo več kot 50 tekačev in nekateri so prišli z več psi. In glede na dober odziv lahko tek s psi lahko pričakujemo tudi prihodnje leto, ko bo maraton doživel že štirideseto izvedbo.
„Vsako leto razmišljamo, kako nadgraditi maraton. Štirideseta izvedba seveda mora biti nekaj posebnega, pripravljamo neke spremembe, a naj te zaenkrat še ostanejo skrivnosti. Z letošnjo prireditvijo smo več kot zadovoljni. Poleg dobre udeležbe nas je razveselil tudi odziv na novosti, ki smo jih predstavili v letošnjem letu. Tekači s kužki so poskrbeli za še boljše vzdušje in mislim, da smo vsi skupaj ustvarili resnično odlično energijo. Velika zahvala za to gre tudi sponzorjem in več kot 1.000 prostovoljcem, večinoma iz lokalne skupnosti, brez katerih dogodka ne bi mogli izpeljati," pravi Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. „Teči v Radencih je nekaj posebnega, saj so tudi drugi maratoni sijajni, a ta je nekaj posebnega, in vsem, ki prispevajo k temu vzdušju, iskrene čestitke v imenu tekačev," je ob prihodu v ciljno areno povedal predsednik države Borut Pahor, ki se redno udeležuje Maratona treh src. „Prihodnje leto bom rade volje prevzel častno pokroviteljstvo. To bo praznik rekreativnega teka v Sloveniji. Ne pozabimo – Maraton v Radencih je oral ledino," je še dodal Pahor.
Pestro spremljevalno dogajanje se je pričelo že na predvečer tekaškega dogodka, ko se je na Testeninki zbralo okrog 500 udeležencev maratona, ki jih je nagovorila in motivirala tekaška navdušenka ter aktualna rekorderka Slovenske planinske poti, Katja Kegl Vencelj. Po sobotnih športnih dogodkih so udeleženci maratona in njihovi navijači nadaljevali zabavo ob tempu, ki ga je diktirala energična glasbenica Alya. Maraton je sporočilo pozitivnega odnosa do zdravega in aktivnega življenjskega sloga podprl tudi z družbeno odgovorno noto. Letošnja prireditev, ki je v ciljni areni prvič pozdravila tekače v spremstvu njihovih kužkov, je namreč osvetlila problematiko vzrejanja psov za tekmovalne namene in širila zavest o humanem ravnanju s psi. Pri tem so organizatorji združili moči z društvom Hrtji svet, ki so na dogodku osveščali in svetovali ljubiteljem psov, kot tudi tistim, ki se za družbo pasjih prijateljev šele odločajo. Tek s psi, ki je letošnja novost v Radencih, ni tekmovalnega značaja, ampak gre za promocijo tega teka. Lastniki in njihovi štirinožni prijatelji so morali premagati kilometer dolgo progo. Organizatorji pa so pri izvedbi sodelovali z društvom Hrtji svet. Kot smo že poročali, je namen tega teka tudi opozarjanje na problematiko in nesmisel vzreje psov v športne namene. Hrti so namreč v Španiji, Angliji in na Irskem uporabljeni za lov in tekmovanja. „Selektivni proces je tak, da psa, ki tam ne dosega rezultatov, zavržejo ali usmrtijo, ne glede na to, da je star dve, mogoče tri leta," pojasnjuje Marko Magajna iz omenjenega društva.
Sam 39. maraton treh src je v Radence prinesel sonce, veselje in številne uspehe. V maratonu sta slavila Moses Kipruto Kibire in Hellen Jepkosgei Kimutai, državna prvaka na 21 km sta postala Janez Mulej in Jasmina Pitamic, svojih osebnih zmag pa se je veselilo več kot 7000 aktivnih udeležencev. Poleg športnih disciplin je maraton obiskovalce pritegnil tudi z zanimivim spremljevalnim programom in svežo novostjo - tekom s kužki, ki so jo udeleženci sprejeli z odprtimi rokami. Najhitrejši Slovenec na 42 km, Martin Ocepek, se je uvrstil na 4. mesto, med Slovenkami pa je zmago na najdaljši trasi slavila Katja Kegl Vencelj, ki je v cilj pritekla 4. „Ponosni smo, kako se je naš dogodek v vseh 39. letih razvil in da se ob tako veliki izbiri kakovostnih tekaških prireditev ljudje vračajo v Radence. Še več - na letošnjo tekaško preizkušnjo so se pripeljali obiskovalci iz 22 držav. Pa naj še kdo z drugega konca Slovenije reče, da so Radenci daleč," z nasmehom pove Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 39. Maratona treh src.
Kot zanimivost - povprečna starost tekačev je znašala skoraj toliko kot tradicija maratona - 38 let, teka pa se je udeležila zvesta in najstarejša udeleženka teka, 85-letna Kazimira Lužnik, ki je uspešno premagala 21 km razdaljo. Najzahtevnejše, 42-kilometrske preizkušnje, se je kot najstarejši udeležil 76-letni Vladimir Savić iz Postojne, bučen aplavz pa je požel tudi 19-letni domačin, Maj Zemljič, ki se je družbi prekaljenih tekačev na progi maratona pridružil kot najmlajši.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Radenci so še enkrat dihali z maratonom treh src