Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Desetletniki iz Radencev ugnali vrstnike slovitega Atletica

 

Mladi Radenčani uspešni na „Champions Trophy 2019" na Dunaju

Radenska SlatinaSelekcija U10 NK Radenska Slatina "Špartanci" se je konec prejšnjega tedna udeležila finalnega dela enega največjih otroških turnirjev na svetu „Champions Trophy 2019", na Dunaju. Na turnirju, kjer je sodelovalo 128 ekip iz celega sveta, so radenski Špartanci, kot jih mnogi poznajo, na koncu osvojili odlično 23 mesto. Glede na to, da je NK Slatina eden izmed mlajših pomurskih oz. slovenskih klubov, lahko rečemo, da je to zgodovinski dosežek v tej kratki 26 - letni zgodovini kluba. Zato ne preseneča, da so v klubu ponosni na svojo selekcijo U10 in njihov strokovni štab, saj so ponesli ime NK Radenska Slatina širom po Evropi in svetu.

To pa je potrditev, da pri NK Radenska slatina z mladimi delajo zelo dobro. Ob vsem tem niti ne preseneča, da je prihod mladih fantov iz avstrijske prestolnice, s šampionskim avtobusom RK Celje Pivovarna Laško, na avtobusni postaji v Radencih, kljub pozni uri pričakalo več deset Radenčanov, poleg staršev, dedkov in babic, ter prijateljev, tudi domači gasilci. Bil je to čudovit sprejem, ki si ga fantje zaslužijo.
„Bilo je to nekaj posebnega. Sicer pa, turnir je bil izjemno obiskan. Na otvoritvi se je predstavilo vseh 128 kapetanov ekip, otvoritev pa je spremljalo več kot 6000 gledalcev. Naša ekipa je izjemno otvorila turnir in odlično zaključila skupinski del tekmovanja. Obenem so premagali tudi veliki Atletico Madrid. Tudi zadnji dan turnirja so fantje v težki konkurenci prikazali dobro igro. Na trenutke se je že malce poznala utrujenost, saj so v soboto odigrali težkih sedem tekem. Kljub temu je ekipa odlično zaključila turnir in dosegla izjemno 23. mesto. Kot trener lahko povem, da sem izjemno ponosen na te fante. Njihov trud in pridno treniranje sta se res izplačala. Sedaj je zelo pomembno, da ostanejo še naprej tako pridni in nadaljujejo z trdnim delom. Verjamem, da se bodo še naprej trudili in nas razveseljevali tudi v naslednjih sezonah", nam je po vrnitvi z Dunaja povedal trener „Špartancev", Mitja Senčar, ki je skupaj z vodjo mladinske šole NK Slatina, Izidorjem Klemenčičem, na Dunaj popeljal 17 mladih fantov, in sicer so to: Mai Hakl, Jan Fras, Gal Vršič, Amadej Filipčič, Jan Kolar, Jaka Zamuda, Anej Vertačnik, Lars Vogrin, Alen Balažic, Žiga Vrzel, Jan Mulec, Žiga Vrbnjak, Teo Budja, Timotej Pučko, Gal Wajs, Žan Štefanec in Svit Delak.
Rezultati ekipe Radenska slatino na Dunaju:
Skupinski del: Radenska Slatina - SV SMB Pachern (AUT) 3:0, Radenska Slatina - Atletico Madrid (ESP) 1:0, OFK Karioke Beograd (SRB) - Radenska Slatina 0:0, Radenska Slatina - Hamilton Red Stars (CAN) 2:0, ATSV Sparta Deutsch Wagram - Radenska Slatina 1:3, Radenska Slatina - FK Inter Bratislava A.S. (SVK) 2:0, Sparta Brno (CZE) - Radenska SLatina 1:0. S tem so se kot drugi na lestvici uvrstili med 32 najboljših ekip. Rezultati, play-off: SK Puntigamer Sturm Graz (AUT) - Radenska Slatina 2:0, FC Wacker Innsbruck (AUT) - Radenska Slatina 0:1, Radenska Slatina - FK Austria Wien (AUT) 1:2. Kot tretje uvrščeni v skupinah play-offa so Radenčani naprej igrali za razvrstitev od 16 do 24 mesta, in tukaj so vse tri tekme bile odločene po kazenskih strelih, dvakrat so Špartanci izgubili, enkrat pa zmagali. Rezultati: OFK Karioke Beograd (SRB) - Radenska Slatina 0:0 (3:2), Radenska Slatina - NK Olimpija Ljubljana 0:0 (2:3), za 23. mesto: Radenska Slatina - FC Red Bull Salzburg (AUT) 0:0 (5:4).
Na omenjenem tekmovanju je sicer slavil angleški AFC Sunderland, pred avstrijskima prvoligašema Sturm Gradec in Rapid Dunaj ter lizbonsko Benfico, slovenske ekipe pa so se uvrstile: Mura (16.), Olimpija (22.) Radenska slatina (23.)...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Desetletniki iz Radencev ugnali vrstnike slovitega Atletica