Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala jüžina v vodnih parkih!

 

V vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts uvajajo novosti za poletni čas

Mala jüžinaTerme Sava Hotels & Resorts, od Bleda, do Ptuja in naprej do Banovcev, Lendave, Moravskih Toplic in Radencev, slovijo po odlični kulinariki, ki je pomemben dejavnik pri odločitvi, kam na počitnice. Pri ustvarjanju raznolikih jedi, pri katerih zadiši po kuhinjah z različnih koncev sveta, njihovi kuharski mojstri posebno pozornost posvečajo vključevanju lokalne sezonske hrane in lokalnim specialitetam. Novost letošnjega poletja so kulinarični dogodki poimenovani „Mala jüžina v vodnih parkih" in so del pestrega poletnega dogajanja v termah. Gre za sodelovanje vseh petih term v severovzhodnem delu Slovenije in ustvarjanju lokalno obarvanih jedi pred gosti na enem mestu. Potujoča kuhinja poteka od 25. junija do 23. julija, ko bodo gostje lahko poskusili lokalno obarvane jedi s podpisom kuharjev Term 3000-Moravskih Toplic, Term Lendava, Zdravilišča Radenci, Term Ptuj in Term Banovci.

Danilo Čurman in Danilo Kozar iz Term 3000 se predstavljata z jedjo »Prekmurski picek in špej se skrivata v krüju« (Prekmurski piščanec in špeh se skrivata v kruhu) in moderno izpeljavo prekmurske gibanice Locato Panonia; Peter Žižek iz Term Lendava z jedjo »Pujsek sanja ajdove sanje«, Boštjan Rožanc iz Zdravilišča Radenci z jedjo »F pogačo zgrablena tikev« (V pogačo ujeta buča), Robert Žibrat iz Term Ptuj z jedjo »Piščanec navali na luk« (Piščanec napada čebulo); Denis Tajhman iz Term Banovci z jedjo Tak friški murki, ka še gibajnco zebe (Tako sveže kumare, da zebe celo gibanico). Opisi (recepti) jedi so zbrani v posebni knjižici.Knjižica receptov
V bogati in raznoliki penzionski kulinarični ponudbi so v času počitnic v vseh hotelih pripravili tudi kotičke pod imenom ''Slastno in zdravo''. V sodelovanju z nutricionistko kuharski mojstri pripravljajo priljubljene jedi otrok in mladostnikov na bolj zdrav način. V želji ustvarjati čim bolj pestro poletno dogajanja za goste term in dnevne obiskovalce so se partnerji – Terme 3000-Moravske Toplice, Občina Moravske Toplice in TIC Moravske Toplice - dogovorili za novo prizorišče večernega dogajanja. Na zelenici pred hoteli Term 3000 se bo od četrtka do sobote, od 24. junija pa vse do 27. avgusta, zvrstil razlik kulturno-zabavni program. Na tradicionalni turistični tržnici se bodo od četrtka do nedelje predstavljali ponudniki lokalne ponudbe, domače in umetnostne obrti iz Pomurja. Ob četrtkih bodo organizirali etno večere z nastopi folklornih skupin iz lokalnega okolja, ob sobotah pa se bodo obiskovalcem predstavljali mladi še neuveljavljeni pomurski glasbeni izvajalci. Poskrbljeno bo tudi za spremljevalno animacijo, hotelsko glasbo ob četrtkih in sobotah ter DJ ob petkih ter gostinsko ponudbo.
„Najprej moraš doživeti, da lahko deliš. Všečki in srčki pa lahko počakajo", pravijo specialisti za družbene medije. Vse to, kar radi delimo na družbenih omrežjih, lahko to poletje gostje doživijo tudi v termalnih središčih Sava Hotels & Resorts na Štajerskem, Prlekiji in Prekmurju. S poletno kampanjo »Dolgo poletje spreminjamo v nepozabno doživetje« želijo dvigniti preferenco počitnikovanja v termah pri družinah, parih in dnevnih obiskovalcih. Trenutne rezervacije za obdobje junij - avgust so boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani tako v termah v panonskem delu kot na Bledu. S celovito turistično ponudbo, velikimi vodnimi parki s številnimi vodnimi atrakcijami, tematskimi animacijskimi programi za otroke in odrasle, široko ponudbo medico-wellness programov, spremljevalnimi prireditvami in organiziranimi izleti v termalnih središčih Sava Turizma nagovarjajo tako družine z majhnimi in večjimi otroki, pare vseh starosti in dnevne obiskovalce. S ciljano poletno kampanjo želijo dvigniti tudi zavedanje, da se posamezne terme med seboj razlikujejo. Terme 3000 – Moravskih Toplicah so na podlagi svoje velikosti in raznolikosti priljubljene pri vseh starostnih skupinah. To poletje pripravljajo zanje aktivnosti na vsakem koraku. V Termah Ptuj se prepletata dogajanje in sprostitev, v Termah Banovci je v ospredju igra za vse, medtem ko je Zdravilišče Radenci priljubljeno pri tistih, ki iščejo bolj umirjeno sprostitev. Skozi ponudbo in programe Term Lendava se prepleta moč narave in vpliv multikulturnosti. Podrobnejše informacije o poletnem dogajanju in aktivnostih posameznih term v skladu s tem katero ciljno skupino nagovarjajo najdete na www.nasvetzadobroseimet.si.
„Kulinarika je v zadnjih letih doživela pravi razcvet in družabna omrežja so polna ustvarjalcev, ki navdušujejo s svojimi kulinaričnimi dosežki. Ko nam uspe domača jed, jo hitro delimo na družabnih omrežjih, tam iščemo recepte, nasvete in izmenjujemo predloge. Veseli me, da v poplavi jedi ne pozabljamo na naše domače, značilne za Slovenijo. Slovenska kulinarika je raznolika, vsaka regija ima svoje specialitete in mnoge so postale del nacionalnega izročila, ki nas povezuje in identificira. Ko potujem po naših destinacijah, sem vedno navdušen kadar opazim trud ponudnikov, da izkoristijo tisto, kar jim nudi okolje. Sestavine, recepte, znanje, zgodbe. Menim, da je kulinarika lahko samostojen turistični produkt, hkrati pa nadgradnja obstoječih. Je pika na i pri ustvarjanju zadovoljstva gostov." pravi Simon Šketa, SKETA.si

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Mala jüžina v vodnih parkih!